donderdag 21 december 2006

Start casus

Sinds vorige week maandag is de casus van dit blok begonnen. We hebben deze week een vragenuur gehad en al voorstel van ideeen. De opdracht is op zich wel duidelijk, maar hoe ga je een probleem bij de aandachtspunten oplossen. In deze casus is het de bedoeling dat je 3 problemen uitwerkt in een adviesrapport. Deze casus gaat over portfolio. Dan vooral digitaal. De aandachtspunten waar rekening meegehouden moet worden zijn:
  • Toegang, autorisatie, beheer en privacybescherming (diverse groepen gebruikers: medestudenten, docenten, examnecommissie, externen bv. stage en afstudeerbedrijven). Hierbij moeten we gaan denken aan wie tot welke documenten toegang kan verkrijgen.
  • Ontsluiting op basis van formele kenmerken (mogelijkheden voor het gebruik van metadata/XML etc.) en inhoudelijke ontsluiting (bv. op basis van fulltext retrieval). Hierbij moeten we denken aan hoe je de documenten kunt ordenen in je digitaal portfolio (bv. classificatie, thesaurus)
  • Archivering rijdens de studie, maar ook na de studie i.v.m. show case portfolio's voor visitatie- en accreditaties, voor stagebedrijven en werkveldcommissies (selectie, bewaartermijnen, vernietiging etc.). Hierbij moet gedacht worden aan hoe ik mijn document in een dossier kan bewaren en welke langere tijd van belang blijven en welke documenten kunnen weg.
  • De wijze waarop producten die het resultaat zijn van samenwerkingsverbanden automatisch in het portfolio terecht komen. Hierbij moet men denken aan selectie van bestanden die later nog eens handig kunnen zijn voor evt. je eigen werk.
  • De mogelijkheid om plaats- en tijdsonafhankelijk te werken aan het portfolio. Hierbij moet men denken tot men het op een internetsite zet met een wachtwoord en daardoor via iedere computer bestanden kunt toevoegen of weggooien.

Geen opmerkingen: